03/08/2019

Riika: vanhoja taloja ja hipsterikahviloita

Nyt kun Tanskassa asumisesta tulee pidettyä kesäloman mittainen tauko, tulee mulla tänne bloginkin puolelle hieman muunaiheisia postauksia (ja olen aina salaisesti haaveillut matkabloggaamisesta heheh).

Viime kuussa suuntasin ensimmäisen kerran yksin ulkomaille (Tanskaa ei nyt lasketa mukaan :D), ja matkani kohteeksi valikoituivat Riika, Varsova ja Krakova, lähinnä sen takia että kyseisissä kaupungeissa minulla oli mahdollisuus tavata kavereitani, enkä ollut aikaisemmin Latviassa tai Puolassa käynyt. Tässä postauksessa keskitynkin Latviaan, ja Puolasta tulee myöhimmin oma postauksensa. 




Miksi matkustaa Latviaan?

Itse suunsasin Latviaan nimenomaan ystäväni luokse, mutta ilman paikallisia tuttujakin etenkin Riika on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde! Latviaan matkustaa kätevästi Suomesta joko lentäen tai Tallinnan kautta bussilla. Itse lähdin matkaan bussilla Tallinnasta, sillä yhdensuuntaiset lennot olisivat maksaneet yli satasen, ja laiva+bussi-kombolla hinnaksi tuli vain 30€ (Tallinna-Riika bussiyhteys on loistava ja todella edullinen etenkin LuxExpressillä). Viro on monelle suomalaiselle jo niin tuttu paikka, että Latvia on kivaa vaihtelua silti lyhyen matkan päässä ja kohtuu pienellä budjetilla.

Riika on todella suloinen pääkaupunki, joka hyvin paljon muistuttaa muita etenkin Keski-Euroopan pääkaupunkeja, mutta hinnat ja turistien määrä on huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi Saksassa. Tosin sain huomata että ainakin näin keskikesällä on jo moni suomalainenkin löytänyt tiensä Latviaan, nimittäin suomalaisia tuli bongattua kymmeniä. Pääsin kuitenkin paikallisen ystäväni johdolla näkemään paitsi Riian kuuluisimmat nähtävyydet, myös paikallisten helmet, jotka tässä postauksessa tuun jakamaan!

Turistien Must-See sekä sisäpiirivinkit:

Monille varmasti tutuimmat kohteet Riiassa ovat sen vanha kaupunki, sekä aivan kaupungin kupeessa sijaitseva Jurmala suurine hiekkarantoineen. Pakko sanoa, että äsken mainitut ovat kyllä maineensa veroiset: Jurmalan hiekkaranta on kuin Etelä-Euroopasta (ja jopa minulle vesi oli uimakelpoista!) ja mikäli säät sattuvat suosimaan, kannattaa rannalle ehdottomasti tehdä päiväretki! Myös kylän keskusta on kesäaikaan hurmaava pikkuisine kauppoineen ja kahviloineen. Ilmeisesti tänä kesänä Latviaankin on rantautunut kuplavohvelijäätelöä, ja etenkin Jurmalasta tätä löytyi joka kulmasta. Suosittelen ehdottomasti testaamaan kyseistä herkkua Riga Black Balsamin maulla! :)



Vanha kaupunki löytyy useimmista eurooppalaisista kaupungeista, eikä Riikakaan ole poikkeus. Kyseinen kaupunginosa oli kuitenkin todella kaunis, ja varmasti Riian parhaimmistoa. Vanhasta kaupungista löytyy muun muassa ehkäpä Riian tunnetuin maamerkki: Mustapäiden talo, lukuisia museoita sekä tietenkin keskustori, joka etenkin illemmalla on varmasti Riian kauneinta aluetta! Vanhan kaupungin kupeesta, Väinäjoen vierestä löytyy myös kaunis puisto, joka on loistava paikka esimerkiksi piknikin viettoon.


Mustapäiden talo rakennettiin alunperin jo 1300-luvulla, mutta sodan jälkeen talo rakennettiin kokonaan uudelleen vuonna 1990. Tästä huolimatta talo on yksi Riian kuuluisimpia maamerkkejä ja loistava spotti kuvien ottoon :)

Vanhan kaupungin ulkopuolella Riika on mielenkiintoinen sekoitus Neuvostoliittoa ja sitä edeltänyttä Saksan vallan aikaa (ainakin näin mulle kerrottiin), ja eri kaupunginosista löytyy paitsi lukuisia harmaita laatikoita, normaaleja Neuvostoaikaisia asuintaloja siis, myös kaunista arkkitehtuuria etenkin Alberta Ielalla, josta löytyy Art Nouveau-tyylisuuntaa edustavia rakennuksia. Suosittelenkin kiertelemään ympäriinsä myös vanhan kaupungin ja ydinkeskustan ulkopuolella!


Vierailimme myös 1700-luvulla rakennetussa barokkilinnassa (Rundāles pils), noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Riiasta, ja linna ja sen puutarhat ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia, etenkin jos suunnitelmissa on ajaa Latviasta Liettuaan, jolloin linna osuu sopivasti matkan varrelle! 




Latvialaiset kaverini suosittelivat minulle tori Kalnciema Kvartālsia, josta tiistai iltaisin löytyy pieni katuruokafestivaali, sekä konsertteja, joissa esiintyy lukuisia riikalaisia artisteja. Paikka tuntui olevan etenkin paikallisten nuorten suosiossa, eikä turisteja näkynyt alueella juuri lainkaan! Alueelle on vapaa sisäänpääsy, ja kojuissa myydään ruokaa, juomaa ja pienempää purtavaa aivan joka lähtöön. Paikka on loistava etenkin paikallista hipserimeininkiä ja hyvää ruokaa etsiville!



Hipsterimeiningistä puheenollen, myös Japanilainen Bubble Tea-kahvila löytyy myös Riikasta, ja tämä nuorten lemppari löytyy aivan kaupungin keskustasta. Suosittelen paikkaa etenkin jääteen ystäville, ja kahvilan suloinen sisustus on tehnyt siitä myös suositun Instagram-kohteen (kahvilan löytää nimellä @bubbleteariga) paikallisten nuorten keskuudessa. Tässä loistava vaihtoehto niihin perinteisiin Starbuckeihin!


Viimeisenä sisäpiirivinkkinä kerrottakoon, että Riian Radisson Blun yläkerrasta löytyy loistava Skyline bar, jonka ikäraja minun harmikseni oli 20 vuotta, mutta baarin sisäänkäynnin vierestä löytyy panorama-ikkuna josta näkyy mahdollisesti Riian parhaat maisemat! Ylös pääsee ilmaiseksi hotellin panorama-hissillä, joka itsessään on kokemus sekin!


Mun Riika-reissu oli erittäin onnistunut ja toivonkin pääseväni pian takaisin kaupunkiin, ystävieni mukaan vierailun arvoisia paikkoja löytyisi kaupungista vielä vaikka kuinka! Suosittelen harkitsemaan Riikaa matkakohteeksi esimerkiksi seuraavan Tallinnan reissun sijaan, kaupunki on vähintään yhtä viehättävä ja edullinen, eikä matkakaan ole montaa tuntia pidempi!



No comments:

Post a Comment