18/08/2019

Uuden ja vanhan Varsova



Vietin puolitoista päivää Puolan pääkaupungissa Varsovassa kesäkuun lopulla, matkallani Riikasta Krakovaan, ja pakko sanoa, että vaikka visiittini jäikin hieman lyhyeksi, ehdin ihastumaan tähän suurkaupunkiin täysin! Jo ensinäkemältä Varsovasta saa varsin modernin kuvan ja metroineen ja suurine kerrostaloineen kaupunki tuntuu juuri niin suurelta kuin se onkin. Lähes kahden miljoonan asukkaan suurkaupunki ei kuitenkaan huku turisteihin, ja kaupungin ydinkeskustassa voi pahimpana ruuha-aikanakin kulkea litistymättä muihin kanssakulkujoihin.



Minusta tuntuu että ainakin Suomessa Varsova usein sivuutetaan kokonaan, ja suurin osa Puolan matkailijoista suuntaa joko Krakovaan tai Gdanskiin, osittain varmaan halvempien lentojenkin kannustamana. Mikäli kuitenkin satut Keski-Euroopassa (huom: keski, ei Itä-Eurooppa, puolalaiset vaikuttavat olevan erittäin tarkkoja tästä!) kulkemaan, suosittelen viettämään päivän tai pari Varsovassa, esimerkiksi matkalla Baltiasta kauemmas Keski-Eurooppaan. 

Itse ehdin Varsovassa viettää ainoastaan yhden päivän, mutta puolalaisen ystäväni johdolla ehdin nähdä ja kokea kaupunkia ristiin rastiin yllättävän laajasti! Jaankin tässä postauksessa mun suosikkikohteet ja vinkit Varsovan pikavisiittiin:




1. Vanhakaupunki

Kuten lähes poikkeuksetta kaikki Euroopan pääkaupungit, myös Varsova on sekoitus uutta ja vanhaa, ainakin tällainen kuva turisteille annetaan, vaikkakin lähes koko kaupunki on rakennettu uudelleen toisen maailmansodan tuhojen jälkeen. Vaikkei Varsovan Vanhakaupunki siis olekaan täysin alkuperäinen, on se ehdoton must-see kaupungissa vieraillessa! Vanhakaupunki kuitenkin huokui täysin omanlaistaan energiaa hevoskärryineen ja perinteisine ravintoloineen, eikä sotien tuhoista näy paikassa jälkeäkään. Kyseinen kaupunginosa on huomattavasti muuta kaupunkia turistimpi ja näin ollen myös aavistuksen kalliimpi kuin modernimmat kaupunginosat, mutta esimerkiksi ravintolat (joita en valitettavasti ehtinyt testata, mutta hyviltä näyttivät!) ovat kuitenkin suomalaiselle varsin edullisia. Myöskään turistien määrä ei onnekseni noussut minkään Pariisin tai edes Tukholman tasolle, vaikka vierailun ajaksi osui heinäkuun lämpimin viikko, joten jopa Vanhassakaupungissa sai kierrellä kohtuu rauhassa!



2. Kulttuurin ja tieteen palatsi

Tämä Puolan korkein rakennus ja Varsovan tunnetuin maamerkki on mahtava näky maastakin katsottuna, mutta talon ylimmässä kerroksessa sijaitsevalta näköalatasanteelta näkymät ovat vieläkin mahtavammat! Pääsymaksu näköalatasanteelle oli noin neljä euroa, ja näkymä koko Varsovaan oli ehdottomasti hintanta arvoinen! Pidemmällä visiitillä palatsista varmasti löytyisi myös mahtavia museoita, teatteriesityksiä ja näyttelyitä, mutta tiukalla aikataulullamme ehdimme nauttia vain tornin huikeista näkymistä. Palatsi löytyy aivan Varsovan keskustasta, joten kaupunkiin saapuessa se on mahdotonta missata!

3. Lazienki-puisto

Varsovan suurin ja vierailluin puisto löytyy aivan keskustan tuntumasta, ja etenkin keskikesällä sieltä löytyy nähtävää ja koettavaa vaikka koko päiväksi. Puistosta löytyy muunmuassa kaksi palatsia, amfiteatteri, pavilijonkeja ja lukemattomia kauniita rakennuksia, suihkulähteitä ja patsaita! Puiston puut loi keskipäivän paahtavalle auringolle mukavan viileän suojan, ja palatsien pihapiireistä löytyy loistavia paikkoja esimerkiksi piknikille! Myös amfiteatteri on ehdottomasti puistosta löydettävä, paikka on paitsi erityinen näky keskellä Puolaa, myös loistava kuvien ottoon! Lazienki-puisto oli niin suuri, että eksyimme sinne ystäväni kanssa muutamaan otteeseen, emmekä muutamassa tunnissa ehtineet nähdä kuin murto-osan puiston antimista. Tämä on aivan must-see etenkin keväällä ja kesällä Varsovassa vieraillessa!


4. Złote Tarasy


Aivan Varsovan päärautatieaseman kupeesta löytyy ehdottomasti hienoin kauppakeskus missä olen ikinä päässyt rahojani tuhlaamaan! Złote Tarasystä löytyy paitsi kansainvälisiä ketjuliikkeitä, myös edullisia paikallisia liikkeitä, ja astetta kalliimpaakin muotia. Erityisesti pidin siitä, kuinka moni ketjuliikkeistä oli näin suomalaiselle täysin vieraita Itä-Eurooppalaisia brändejä kuitenkin samassa hintaluokassa kuin omat luottokauppani BikBok ja GinaTricot yms. Kauppakeskuksen pihapiiri ja yläkerrassa sijaitseva ravintolamaailma ovat nähtävyyksiä itsessäänkin upean nykyaikaisen arkkitehtuurinsa vuoksi, ja ostoksille pääsee kätevästi esimerkiksi junaa odottaessa! 






+1 Dream Hostel Warsaw

Mun ensimmäinen hostellikokemus Varsovassa oli ehdottomasti onnistunut! Yövyin Varsovan Dream Hostellissa ainoastaan naisille tarkoitetussa huoneessa noin 16€ hintaan, ja hostellin mukava henkilökunta ja keskeinen sijainti keskellä Vanhakaupunkia tekivät siitä ehdottomasti hintansa arvoisen! Mikäli edullista hostellia kaipaa hyvältä alueelta, tässä vahva suositus!
Mun Varsovan vierailu jäi tällä kertaa hieman lyhyeksi, mutta tahdon ehdottomasti tulevaisuudessa palata kyseiseen kaupunkiin, joka nopeasti nousi yhdeksi suosikkipääkaupungeistani Euroopassa!



+2 Julkinen liikenne!

Viimeisenä vinkkinä suosittelen käyttämään paikallisbusseja ja junia paikasta toiseen liikkuessa! Lentokentältä päärautatieasemalle pääsee bussilla puolessa tunnissa noin euron hintaan, ja Varsovan keskustassa 20min bussilippuja saa ihan parillakymmenellä sentillä. Ei siis missään tapauksessa kannata maksaa takseista, sillä julkinen liikenne Varsovassa toimii loistavasti ja kulkee aivan pilkkahintaan!

No comments:

Post a Comment