15/05/2019

Mitä kaipaan Suomesta?

Yllättävää kyllä, en ole erityisemmin potenut koti-ikävää täällä Tanskassa asuessani, vaikka takana on jo kymmenen kuukautta ulkomailla asumista! Luulen, että syynä on ihanat kaverini joiden kanssa vietän suurimman osan vapaa-ajastani, minkä vuoksi yksinäisiä hetkiä ei juuri ole kohdalleni osunut. Tanska ei myöskään kulttuuriltaan ihan hirveästi Suomesta eroa, joten mitään varsinaista kulttuurishokkia en ole joutunut onnekseni kokemaan. Tästä huolimatta huomaan ajoittain kaipaavani asioita Suomesta, joita ei täältä Tanskastakaan löydy, ja tämä postaus onkin pyhitetty juuri näille Vain Suomi Jutuille, joita olen kaivannut ja varmasti tulen kaipaamaan niin kauan, kun en Suomessa asu!

Sauna

Kaikkien suomalaisten ylpeyden aihe, sekä se asia mitä kaikki tuntuvat kotoa kaipaavan kaikista eniten: sauna! Ei varmaan kenellekään tullut yllätyksenä, että sauna löytyy kaipaamieni asioiden kärkipäästä, mutta pakko sanoa etten uskonut kaipaavani saunaa näin paljon ennen lähtöä. Tämän vuoden aikana olen tajunnut, kuinka rentouttava perjantain iltasauna on stressaavan viikon jälkeen (etenkin talvella!) ja voin sanoa että tämä olisi kuluneen kouluvuoden aikana ollut enemmän kuin tarpeellista. Kesällä täytyy sitten saunoa koko vuoden edestä!

Salmiakki

Toinen suomalaisten suosikki, vanha kunnon salmiakki, ei ole koskaan kuulunut lempikarkkeihini, mutta pakko myöntää että nyt kun ainut saatavilla oleva salmiakki on mautonta ja tanskalaista, on suomalaista salmiakkia alkanut kaipaamaan. Etenkin Fazerin salmiakkisuklaa, sekä Pingviinin salmiakkijäätelö tulevat kovaan syöntiin kesälomalla! Tanskalaiset karkkimerkit itseasiassa tekevät "salmiakkia" nimeltä "Finsk lakrids" (suomalainen salmiakki), jonka maku valitettavasti muistuttaa lähinnä niitä mauttomia salmiakkeja Haribon karkkipusseista (no shade to Haribo, Fazer vaan on kymmenkertaisesti parempi!).

Lumi

En olisi vuosi sitten uskonut sanovani tätä, mutta Fynin täysin lumettoman talven jälkeen olen todennut, ettei lumi joulu-tammikuussa olekaan mikään kamala asia. Pääsin onnekseni laskettelemaan joululomalla Suomessa, mutta hiihto ja luistelu ovat jääneet tänä vuonna väliin, ja niiden ja aurinkoisten pakkaskelien tilalle täällä Tanskassa saatiin kolme kuukautta vesisadetta ja kovaa tuulta. Toki näin keväällä nautin siitä, ettei tarvitse kärsiä takatalvia ja loskakelejä, mutta kyllä lumi oikeaan talveen kuitenkin kuuluu, ei siitä pääse mihinkään.


Kauppojen aukioloajat

Luulin, että Suomessa tämä asia olisi huonosti, mutta ainakin verrattuna Nyborgiin, joka on noin viisi kertaa pienempi kuin kotikaupunkini, Suomessa kauppojen aukioloajat ovat täyttä kultaa! Täällä ajoittain tuntuu, ettei mikään ole koskaan auki, kun kauppoihin haluaisi mennä. Vaatekaupat ovat kiinni sunnuntaisin (ei toki isoissa kaupungeissa, tämä koskee vain näitä kyliä) ja lauantaisinkin sulkeutuvat jo kello 14.

Julkinen liikenne

Bussit täällä kyllä kulkevat kuin unelma (aina aikataulussa!), mutta suurin ärsytyksen aihe näin opiskelijana on julkisen liikenteen hinta! 15 minuutin bussimatka viereiseen kylään maksaa 35 kruunua eli n. 4,5€ suuntaansa! Opiskelijabudjetilla ei siis kamalasti busseilla matkusteta. Junat ovatkin aivan oma juttunsa, eivät nekään mitään halpoja, mutta hinnat ovat siinä VR:n tasolla. Kuitenkin täällä juniet lakot ja myöhästymiset tuntuvat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus ja aina tuntuu löytyvän joku tietyö joka hidastaa koko junaliikennettä... Siispä, niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, Suomen VR vie ehdottomasti pidemmän korren liikenteen suhteen.



Suomea puhuvat myyjät

Kaipaan niin kovasti sitä, että voi kaupan kassalla käydä normaalia keskustelua ja tietää, mitä myyjä  kysyy. Koska koulu on lähes kokonaan englanniksi, en ole pahemmin etenkään puhuttua tanskaa oppinut, ja lähes päivittäin löydän itseni siitä kiusallisesta tilanteesta, missä en tiedä kysyykö myyjä kenties kuitista vai kauppakassista. Olen kuitenkin oppinut, että hiljainen "nej tak" jokaiseen myyjän kysymykseen tuntuu toimivan lähes aina!

Suomen televisio

Etenkin näin jääkiekon MM-kisojen aikaan teksti "tämä ohjelma on katsottavissa ainoastaan Suomessa" ilmestyy ruudulleni lähes päivittäin, kun epätoivoisesti yritän löytää tapaa katsoa Suomen pelejä netistä (ratkaisu: VPN). Täällä Tanskassa ketään ei tunnu kiinnostavan jääkiekko, minkä vuoksi myöskään pelejä ei mistään näy ilmaiseksi. Tosin ehkä ihan ymmärrettävää Tanskan tuloksia katsellessa...




No comments:

Post a Comment