02/02/2019

PÄIVÄREISSU AARHUSIIN

Muutama viikko sitten kävin päiväreissulla Tanskan toiseksi suurimmassa kaupingissa, Aarhusissa, ystäväni kanssa ja sateisesta säästä huolimatta kaupunki teki minuun suuren vaikutuksen. Voisin jopa sanoa, että ainakin yhden päivän perusteella pidän Aarhusista jopa enemmän kuin Kööpenhaminasta.

Aarhus sijaitsee Jyllannissa, Pohjois-Tanskassa, mutta junalla sinne täältä Fyniltä pääsi kahdessa tunnissa. Suomen etäisyyksiin verrattuna Tanskahan on aivan pikkuruinen maa, 

Päivämme alkoi luultavasti Aarhusin tunnetuimmasta turistikohteesta, museo AROSista, johon saimme alle 18-vuotiaina ilmaisen sisäänpääsyn. Kyseinen nykytaiteenmuseo on yksi Tanskan suosituimmista ja syystäkin! Sieltä löytyi kaikkea, mitä museosta itse kaipaan: perinteisiä maalauksia, interaktiivisia teoksia, abstraktia taidetta, Instagram-kelpoisia seiniä... Itse en kummoinen "perinteisen" taiteen ystävä ole, joten ehdottomiksi suosikeikseni muodostui  lukuisat valo- ja peilitaideteokset, joita museosta löytyi. Paitsi näyttäen upeilta livenä, nämä teokset olivat myös oivia kuvauspaikkoja, heheh. Museon kruunasi sen katolla sijaitseva sateenkaarenvärinen näköalatasanne, josta näkyi koko kaupunki.


Museon jälkeen suuntasimme lounaalle aivan ihanaan Street Food-halliin, jotka ovat yllättävän suosittuja ympäri Tanskaa. Halli on siis täynnä pieniä ruokakojuja, joista jokainen varmasti löytää mieleisensä aterian, oli se sitten kiinalaista, sushia, ranskalaisia, tacoja, jäätelöä, Tanskalaista kotiruokaa tai vaikka vain viiniä. Tällaiset ruokapaikat ovat ihan mun suosikkeja, sillä siten pääsee eroon siitä ainaisesta ruokapaikan valitsemisen hankaluudesta. Jokainen valitsee oman ruokansa, ja niitä sitten syödään kaikille kojuille yhteisellä ruokailualueella. Mun kestosuosikki Streed Food-halleissa on "curly fries" paprikadipillä, mutta tällä kertaa otin lisäksi grillatun juustoleivän, joka oli aivan superhyvää!


Sateisen sään ja erittäin niukan budjetin takia emme montaa kilometriä Aarhusin keskustaa kauemmaksi kulkeneet, mutta yhdeksi päiväksi pelkästään ydinkeskustassakin riittää tekemistä! Vietimme muutaman tunnin kauppoja kierrellessä, juna-aseman kupeesta löytyi suurehko ostoskeskus, jonka jälkeen otimme niitä pakollisia turistikuvia. Kauppakadulta löysimme Stockmannia vastaavan Salling-nimisen tavaratalon, jonka ylimmästä kerroksesta paljastui  kattoterassi upealla näköalalla! Tanskalle tyypillinen tammikuinen sade hieman pilasi tunnelmaa, mutta siitäkin huolimatta näkymät koko kaupunkiin olivat huikeat. Joskus vielä palaan Aarhusiin parempien säiden kera, ja voitte olla varmoja, että matkasuunnitelmiini kuuluu illallinen kyseisellä terassilla! 


Näin ensisilmäyksellä Arhus vaikuttaa todella suloiselta kaupungilta, jossa ehdottomasti nähtävää riittää. Seuraavalla kerralla tahdonkin käydä ainakin Aarhusin vanhassa kaupungissa, joka ajanpuutteen vuoksi tältä reissulta jäi pois. Keväisempiä säitä ja uutta Aarhusin reissua odotellessa!
Tämä wannabe-matkabloggaaja kiittää ja jatkaa kokeisiin lukuaan (sos)




No comments:

Post a Comment