08/01/2019

Ensimmäinen lukukausi Tanskassa

Moikka,

Vuosi ehti tässä viikko sitten vaihtua, ja minuakin odottaa huomenna paluu koulun penkille. Istuessani Helsingin lentokentällä odottaen paluulentoani takaisin nykyiseen arkeeni, tulin muistelleeksi kuluneita viittä kuukautta, jotka vietin Tanskassa. Vaikea uskoa, että olen asunut Tanskassa jo lähes puoli vuotta, aika suorastaan juoksee vaikkakin uusiin rutiineihin on ollut jo enemmän kuin tarpeeksi aikaa tottua. Ennen lomaa koulupäivät tuntuivat matelevan hitaammin kuin koskaan, vaikkakin muuten Tanskassa olosta nautin, joten toivonkin loman tekeneen jonkinlaisia taikoja koulumotivaationi suhteen.

Vaikka koulutöitä on ollut luultavasti enemmän kuin koulua itseään, mahtuu näihin kuluneisiin kuukausiin aivan mahtavia muistoja, enkä missään vaiheessa ole katunut päätöstäni lähteä! Tässä ovatkin mun kohokohtani tältä syksyltä;




Ensimmäiset kouluviikot

Ensimmäinen päivä boarding schoolissa oli ehkä jännittävin päivä koko elämäni aikana. Kun äitini kanssa kannoimme liian montaa laukkuani koulumme kolmanteen kerrokseen, uuteen kotiini, en tuntenut ketään koko maasta. Ennen tätä olin ollut poissa kotoa ainoastaan viikon kerrallaan, nyt olin muuttamassa vieraaseen maahan yksin. Onneksi pelkoni osoittautuivat turhiksi ja jo ensimmäisenä päivänä sain mahtavia ystäviä eri puolilta eurooppaa! Ensimmäiset kouluviikot olivat myös koulun puolesta erittäin mieluisia, emme juuri saaneet läksyjä ja opiskelukin oli lähinnä toisiimme tutustumista.

Joulun odotus

Lumen puutteesta huolimatta joulufiilistä riitti koko joulukuulle, sillä koko kaupunki oli koristeltu somin joulukoristein ja viikonloppuisin Nyborgin keskusta oli muunnettu Keski-Eurooppalaiseen tyyliin joulutoriksi, joka itsessään jo nosti joulufiiliksen kattoon. Lisäksi koulumme jokaisesta nurkasta löytyi joulukoristeita ja jopa luokat oli koristeltu joulun mukaisesti. Näin suurena joulufanina olin ihan fiiliksissä jokaisesta joulukuusesta ja -pukista joita luokista parjastui. Lisäksi koulullamme tarjottiin jouluherkkuja joka viikonloppu ja etenkin æbleskiver (pannukakku pallot) nousivat suureksi suosikiksi!


Koulun bileet

Ennen Tanskaan menoa tämä oli ainakin minun entisille kouluilleni aivan vieras konsepti, mitä nyt itsenäisyyspäivän tansseja tai kevätjuhlia vietettiin muutamaan otteeseen. Tanskassa kuitenkin koulun oppilaat järjestävät koko koululle tarkoitettuja juhlia lähes kuukausittain. Näihin juhliin palkataan ainakin minun kokemani mukaan aina DJ ja toisin kuin Suomessa, lähes kaikki koulun oppilaat tulevat paikan päälle (yllättävää, sillä jo sisäänpääsy maksaa lähes 10€). Minulle koko koulun bileitä jopa mieluisampia olivat IB:n järjestämät juhlat, joihin olivat tervetulleita vain IB:n opiskelijat, joista jokainen luonnollisesti puhuu englantia, mikä tekee kommunikaatiosta huomattavasti helpompaa.


Odense

Tanskan sisällä en ole erityisemmin vielä ehtinyt reissata, mutta Tanskan kolmanneksi suurin kaupunki, Odense, on tullut syksyn aikana melko tutuksi. Kaupunki on 15 minuutin junamatkan päässä Nyborgista, eikä lippukaan Tanskan mittapuulla ole hirveän kallis (n. 6€ suunta, mutta bussilla pääsee jostain syystä ilmaiseksi pois), joten kaupunkiin on tullut muutamaan otteeseen tutustuttua. Vaikkakin Odensen keskusta vaikuttaa pienemmältä mitä sen väkiluku (170 000) antaa ymmärtää, on se erittäin suloinen ja ydinkeskustasta löytyy huomattavasti paremmat ostosmahdollisuudet kuin Nyborgista.


Uudet ystävät

Ihan sanomattakin selvää, että uudet kaverit ovat yksi ehdottomasti parhaista asioista Tanskassa! Vaikka ihan tanskalaisten kavereideni määrä ei kovin huikea ole, olen saanut todella ihania ystäviä eri puolilta Eurooppaa, sekä muutaman rapakon toiseltakin puolen. Mun Snapchatin kartta ei ole varmaan ikinä näyttänyt yhtä täydeltä kuin nykyään lomien aikaan, kun kaikki lähtevät kotimaihinsa :D. Oon myöskin oppinut aivan älyttömästi eri kulttuureista, eikä ulkomaisista majapaikoista saati reissukavereista enää kyllä ole pulaa. Vielä kun olisi rahaa ja aikaa vierailla jokaisen uuden kaverin kotimaassa!









No comments:

Post a Comment