28/10/2018

Boarding school-elämää ulkomailla

Oon asunut viimeiset 77 päivää, tasan 11 viikkoa, sisäoppilaitoksessa (eng. boarding school) Tanskassa ja koska meillä Suomessa tällaisia kouluja ei juuri löydy, pyrin tähän postaukseen parhaani mukaan tiivistäämään boarding schoolissa asumisen salat.



Ensinnäkin vihaan tuota suomenkielistä käännöstä sanalle boarding school. En tiedä muista, mutta ainakin mun korvaani sana laitos kuulostaa melko negatiiviselta, joltain mihin et vapaaehtoisesti menisi. Englanninkielisessä (sekä tanskan kostskolen) sanassa taas puhutaan koulusta, mikä on paljon lähempänä totuutta. Kouluhan tämä on, ei ehkä sellainen mihin Suomessa ollaan totuttu, mutta muualla maailmassa tällainen opiskelutapa ei ole lainkaan normaalista poikkeavaa.



Tanskastakin julkisia lukioiden sisäoppilaitoksia löytyy toista kymmentä, ja ne ovat erittäin suosittuja paitsi ulkomaalaisten, myös pikkukaupungeista tulleiden tanskalaisten opiskelijoiden kesken. Minun koulussani toimii sekä "normaali" lukio, että sisäoppilaitos ja opiskelemme kaikki samassa rakennuksessa, samoilla luokilla. Jotkut oppilaista (meidän koulussa tuhannesta oppilaasta noin 200, eli viidesosa) vain asuvat koulun viereisessä rakennuksessa, boarding schoolissa, normaalin kodin sijaan. Tämä helpottaa muuten opiskelua kovasti, koulumatkani lyheni entisestä 45 minuutista kahteen minuuttiin!


Minulla kävi tuuri kouluvalintani suhteen, sisäoppilaitoksen oppilaista noin puolet tulevat ulkomailta ja päivittäisenä kielenä käytetään lähinnä englantia. Kavereistani vain muutama onkin tanskasta, loput muualta, lähinnä Euroopasta mutta myös kauempaa. Suomen edustus tosin on melko vähäistä, minun lisäkseni koulussa asuu ainoastaan yksi puoliksi suomalainen tyttö. 

Millaista arki täällä sitten on?

Sisäoppilaitoksista puhuttaessa monelle tulee varmaan mieleen Harry Pottereista tuttu Tylypahka. Vaikkakin Tylypahka kuvaa lähinnä englantilaista sisäoppilaitosta, ei se kauhean kaukana totuutta täällä Tanskassakaan ole. 

Jokaisella oppilaalla on oma pieni huone, jossa on sänky, työpöytä, kaappi ja kirjahylly. Mitään luksusta nämä huoneet eivät ole, mutta pienellä sisustamisella huoneesta saa kuin saakin elinkelpoisen. Jokaisella käytävällä on vessoja ja suihkuja, joten ne täytyy jakaa muiden oppilaiden kanssa, mutta sekään ei mikään ylitsepääsemätön tehtävä ole.



Lisäksi koulustamme löytyy erilaisia yhteisiä tiloja, kuten pelihuone, josta löytyy ilmakiekkoa, biljardia ja muuta vastaavaa, opiskeluhuone, televisiohuone, ruokala, kuntosali, keittiö, sekä pyykkitupa. Eli aktiviteettejä löytyy jopa enemmän kuin kotoa. Lisätään joukkoon vielä lukuisat kerhot, kuten lentopallo, juoksu, kuoro, teatteri, elokuvat, pyöräily, lukeminen ja monet muut, ja voin taata ettei tylsyys iske!

Minulle positiivisena yllätyksenä tuli sääntöjen leppoisuus. Olin kuvitellut, ettemme saa poistua huoneistamme kymmenen jälkeen, eikä ulos saisi lähteä ilman opettajan lupaa. Todellisuudessa oppilaat saavatkin yllättävän paljon vapauksia, ehkä jopa enemmän kuin kotona. Hiljaisuus alkaa joka päivä kello 11, mutta kotiintuloaikoja ei ole lainkaan. Viikonloppuisin saamme juhlia vapaasti, ja toisinaan koulunkin juhlissa on baari, josta saa oluita ja siidereitä (Tanskassa ikäraja on 16!). Yövieraatkin ovat viikonlopuiksi tervetulleita, kunhan niistä ilmoittaa opettajalle. Koulu olettaa, että osaamme olla vastuullisia, eikä oppilaiden liialliseen holhoamiseen ole tarvetta.



Toinen suosikkiasioistani sisäoppilaitoksessa asumisessa on valmiiksi laitettu ruoka. Meille tarjotaan joka päivä aamiainen (joka viikonloppuisin muistuttaa vahvasti hotelliaamiaista, en valita!), lounas, välipala ja illallinen. Yleensä ruuat ovat vieläpä hyviä, joten itse ei tarvitse minkäänlaisia ruokia ruveta väsäämään. Saa nähdä osaanko keittää edes perunoita kahden vuoden kuluttua, kun olen tottunut valmiiksi laitettuun ruokaan! :D

Muuten arki kuluu hyvin samaan tapaan kuin kotona. Ystävät toimivat ikäänkuin toisena perheenä, heidän kanssa vietetään suurin osa päivästä; syödään, tehdään läksyjä, katsotaan elokuvia, pestään pyykkiä, juhlitaan, käydään kuntosalilla, syödään vähän lisää. Melko normaalia elämää. 




Olemmekin kavereideni kanssa verranneet elämää täällä kesäleiriin, joka vain sattuu kestämään kaksi vuotta. 

Boardgin School ulkomailla on mahtava tapa saada lukio-opinnoista enemmän irti; ystäviä eri puolilta maailmaa, hyvää ruokaa, kielitaitoa, majapaikkoja ulkomailta, matkustelua, itsenäistymistä ja ennen kaikkea mahtavia muistoja ja koti ulkomailta!





No comments:

Post a Comment